Liczby zespolone
ktoś: z3(√3+i)3 = (1−i)6
czy mogę to zrobić w ten sposób:
1) z3 = (1−i)6 / (√3+i)3
2) z = (1−i)2 / (√3+1) ?
Nie pojawiają się przy przejściu z 1) na 2) inne rozwiązania?
28 sty 01:15
ktoś: "jak swoje rozwiązanie przemnożysz przez rozwiązania z3=1 to dostaniesz wszystkie"
Czemu tak jest

? Zespolone miałem z kilka dobrych miesięcy temu i już pozapominałem
troszkę
28 sty 01:21
Adam: dlaczego moje wiadomości zostały usunięte?
28 sty 01:52
Adam: ah, nieważne
no masz równanie 3 stopnia więc masz 3 różne rozwiązania
jak zamiast z wstawisz z0ε0, gdzie ε0 to rozwiązanie z3=1, a z0 to twoje inne
rozwiązanie,
to dostaniesz (z0ε0)3 a to się równa z03ε03=z03
czyli to będzie to samo
a jednak rozwiązanie inne
28 sty 01:55
Basia: Mnie też coś zginęło. Odzyskałam taką metodą: klikam na swój nick, widzę je wtedy i sobie
kopiuję.
Nie wiem co się stało.
28 sty 01:55
PW: Zacząłbym od uproszczeń:
(1−i)
2=−2i, a więc (1−i)
3=(−2i)
3=8i
(
√3+i)
3=3
√3+3
.(
√3)
2.i+3
√3.i
2+i
3=8i
28 sty 10:26
PW: Korekta: winno być
... a więc (1−i)6=(−2i)3=8i.
28 sty 10:43
jc: z
3(
√3+i)
3 = (1−i)
6=(−2i)
3
mamy 3 możliwości
z(
√3+i) = −2i
28 sty 11:08
ktoś: Czy rozwiązania to:
z = 1
z = −1/2 + √3/2*i
z = −1/2 − √3/2*i
28 sty 13:38
ktoś: I dzięki za pomoc
28 sty 13:38
PW: No oczywiście. Jeżeli skorzystasz z uproszczeń podanych o 10:26, to dostaniesz równoważne
równanie
z3=1
(rozwiązaniem jest pierwiastek trzeciego stopnia z jedynki, czyli zbiór liczb podany przez
Ciebie − to samo co podał jc, po uproszczeniu).
28 sty 13:56
ktoś: Z wpisu jc nie rozumiem tych 3 możliwości. Tak jak pierwsza z nich wydaję mi się oczywista
to skąd się biorą 2. i 3. nie mogę sobie przypomnieć
28 sty 14:00
PW: Tak,
jc jest mistrzem i rozumował:
(−2i)
3= (−2iω
k)
3,
gdzie {ω
0, ω
1, ω
2} stanowią pierwiastek trzeciego stopnia z jedności.
Kto nie wierzy, niech sprawdzi:
(−2iω
k)
3=(−2i)
3ω
k3=(−2i)
3.1

Skoro więc
(z(
√3+i))
3=(−2iω
k)
3,
no to
z(
√3+i)=−2iω
k, k=0, 1, 2,
a ponieważ zna te ω
k osobiście, to od razu je pisał.
28 sty 14:27
Mila:
To ciekawe, że znikają Wam wiadomości.
Wpiszcie swój nick w wyszukiwarkę, może tam będą.
Mnie nie wchodziły dziś rysunki.
28 sty 18:13
PW: Oj,
Milu, mnie znikają wiadomości w sposób zastraszający.

Zostały już tylko
niektóre z liceum i pierwszego roku studiów.
28 sty 18:18
Mila:

Pozdrawiam
PW. Cieszę się, że masz dobry humor.
28 sty 20:11