asymptoty
Gość: zbadaj asaymptoty funkcji f(x) = √2x−x2/x
28 sty 00:44
Adam:

x∊(0, 2]
lim
x→0+ f(x) =
∞
mamy jedną asymptotę z prawej x=0
28 sty 00:51
Gość: ale czy dziedzina nie bedzie obustronnie domknieta ? pod pierwiastkiem jest funkcja kwadratowa
a z liczenia delty wychodzą 2 miejsca zerowe
28 sty 00:56
Basia:
2x−x
2≥0 ∧ x≠0
x(2−x)≥0 ⇔ x∊<0;2>
mamy więc D=(0;2>
| | 0 | |
dla x=2 mamy f(2) = |
| =0 i żadnej asymptoty tam być nie może |
| | 2 | |
| | f(x) | |
asymptot ukośnych też nie będzie bo nie da się policzyć limx→±∞ |
| skoro dziedziną |
| | x | |
jest przedział (0,2>
możemy więc mieć jedynie jakąś asymptotę dla x→0
+
czyli trzeba policzyć
| | √2x−x2 | | 2−2x | | 2 | |
limx→0+ |
| = (H) limx→0+ |
| = [ |
| ]= +∞ |
| | x | | 2√2x−x2 | | 0+ | |
mamy asymptotę pionową prawostronną x=0
28 sty 01:01