Woda: Jeżeli od stożka o wysokości h i promieniu podstawy r, odetniemy stożek do niego podobny
w skali 1:2, to objętość pozostałej bryły opiszemy wzorem: (uzupełnić)
Zrobilem tak:
Cała bryła ma wymiary: wysokość h, promień r. V=13πr2h
A stozek podobny ma dokładnie dwa razy mniejsze wymiary, czyli
V=124πr2h
czyli 7/24 wychodzi?
27 sty 23:01
Qulka: 7/8
27 sty 23:13
Woda: wyjasnisz jak?
27 sty 23:14
Woda: 1/3 − 1/24 = 7/24
27 sty 23:14
Qulka: aa wzór.. myślałam że stosunek bo wstawiłeś tylko cyferki
27 sty 23:16
Woda: no to dobrze mam?
27 sty 23:16
Woda: a pomozesz mi z kolejnym zadaniem jeszcze?
27 sty 23:16
Qulka: 7πr2h/24
27 sty 23:17
Woda: Krawędzie boczne ostrosłupa prawidlowego czworokątnego mają długość 5, a kąt między
przeciwległymi
krawędziami bocznymi wynosi 120. Oblicz objętośc tego ostrosłupa..
Mi wyszło 31,25
27 sty 23:18
Qulka: tak
27 sty 23:20
Woda: dz
27 sty 23:21