granica
Julcia: oblicz granice lewostronną
x dązy do 0−
e1/x/x
27 sty 22:15
iteRacj@: reguła de L'Hospitala
| | e1/x*(−1) | | 0 | |
lim x→0− |
| = [ |
| ] = 0 |
| | 1 | | 1 | |
27 sty 22:38
Julcia: skąd minus 1 w mianowniku? pochodna 1/x to 1/x2
27 sty 23:16
iteRacj@: źle , mam błąd
27 sty 23:19
Basia:
| | e1/x | | 1 | |
limx→0− |
| = limx→0−e1/x* |
| = (−∞)*(−∞)=+∞ |
| | x | | x | |
28 sty 00:48
Basia: też bzdurę napisałam; to nie tak
28 sty 01:02
Basia:
t=e
1/x
x→0
− ⇒ t→0
+
| | e1/x | | t | |
limx→0− |
| = limt→0+ |
| =limt→0+(t*lnt) = |
| | x | | | |
| | lnt | | | |
limt→0+ |
| =(H) limt→0+ |
| = |
| | | | | |
| | 1 | |
limt→0+ |
| *(−t2) = limt→0+(−t) = 0 |
| | t | |
nareszcie, tak jak trzeba
28 sty 02:52
Julcia: a skad to wywnioskowalas ze jak x dazy do 0− to t dazy do 0+ ?
28 sty 11:02
jc: t=−1/x, t →∞, t e−t →0, ogólniej, tk e−t →0
28 sty 11:04