matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
granica ciągu
jojc:
https://image.ibb.co/bSFnZG/ci_g.png
jak w tego typu ciągach liczy się granice? Proszę o wskazówki
27 sty 22:07
jojc:
pomoże ktoś?
27 sty 22:22
Basia:
tu można prostszy sposób zastosować, ale pokażę bardziej ogólnie
2
n+1
−3
n+2
2
n
*2=3
n
*3
2
=
=
3
n+2
3
n
*3
2
dzielę licznik i mianownik przez 3
n
2*(2/3)
n
− 9
2*0−9
→
= −3
3
3
27 sty 22:29
Kamil:
błąd rachunkowy: nie podniosłaś do kwadratu mianownika
27 sty 22:35