Proste zadanie z liczb zespolonych
dawvid: Wyznaczyć:
√ i
Czy jak zrobię coś takiego to będzie to prawidłowe?
√ i=a+bi
27 sty 21:41
PW: Mówiąc bardziej poprawnie szukasz liczb zespolonych z, dla których
z
2=i
− i stosujesz wzór de Moivre'a.
27 sty 21:48
dawvid: | | √2 | | √2 | |
Wyszło mi że √ i = ( |
| + |
| i) |
| | 2 | | 2 | |
27 sty 21:57
Basia: tak jak chciał
dawvid też można, ale wcale nie jest łatwiej
moim zdaniem wręcz przeciwnie
z = a+bi
z
2=i
a
2+2abi−b
2 = i
2ab=1
a
2−b
2=0
4a
4−1=0
(2a
2−1)(2a
2+1)=0
2a
2−1=0
(a
√2−1)(a
√2+1)=0
lub
| | √2 | |
a= −U{1}{√2= −U{√2{2} b= − |
| |
| | 2 | |
z postaci trygonometrycznej szybciej
27 sty 21:59
Basia: za mało dawvidzie
są dwa rozwiązania
27 sty 22:00
dawvid: Mi też tak wyszło w tej postaci co Pani wyliczyła, ale nie ogarniam skąd mam wziąć minusa w
| | √2 | |
postaci trygonometrycznej skoro cos45 stopni jest równy |
| . Chyba, że moduł "z" jest |
| | 2 | |
równy 1 lub −1.
PS. Uczy Pani na URZ?
27 sty 22:17
dawvid: Mam rację z tymi modułem, że jest równy 1 lub −1?
27 sty 22:35
Basia:
| | (π/2)+2kπ | | (π/2)+2kπ | |
√i = cos |
| + i*sin |
| = |
| | 2 | | 2 | |
| | π | | π | |
cos( |
| +kπ) + i*sin( |
| +kπ) |
| | 4 | | 4 | |
dla k=0
| | √2 | | √2 | |
masz √i = cos(π/4)+i*sin(π/4} = |
| +i* |
| |
| | 2 | | 2 | |
dla k=1
| | √2 | | √2 | |
masz √i = cos(5π/4)+i*sin(5π/4)= − |
| −i* |
| |
| | 2 | | 2 | |
dalej nie liczysz bo dla k=2 już "przeskakujesz" okres
P.S. nie i nigdy tam akurat nie pracowałam
27 sty 22:44
dawvid: Dzięki
27 sty 22:56