Magda6
EGZAMIN POMOCY : Obliczyć odległość punktu P =(1, 0,1) od prostej L :
−x+y+z+1=0
x+y+2z+1=0
Bardzo proszę o wytłumaczenie jak to zrobić z góry dziękuję!
27 sty 21:02
Krzysiek60: | | Ax0+By0+Cz0+D| | |
d= |
| |
| | √A2+B2+C2 | |
27 sty 21:08
EGZAMIN POMOCY : A coś więcej?
27 sty 21:52
Krzysiek60: x+y+2z+1
| | |1*1+1*0+2*1+1| | |
d= |
| = policz |
| | √12+12+22 | |
Liczysz tak samo jak na placzyznie tylko dochodzi jedna wspolrzedna
27 sty 21:56
EGZAMIN POMOCY : Jedno pytanko? Czemu wykorzystujesz w tylko 1 równie

?
Tego nie rozumiem
27 sty 22:03
EGZAMIN POMOCY : Równanie*
27 sty 22:03
Mila:
To inaczej trzeba. Napiszę za chwilę.
27 sty 22:12
EGZAMIN POMOCY :
27 sty 22:19
Mila:
P =(1, 0,1)
L:
−x+y+z+1=0
x+y+2z+1=0
z=t, t∊R
L:
z=t
| | 1 | | 3 | |
k→=[− |
| ,− |
| ,1] wektor kierunkowy prostej L |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
2)P'=(− |
| t,−1− |
| t,t) − rzut punktu P na prostą L: |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 3 | |
PP'→=[− |
| t−1,−1− |
| t,t−1] |
| | 2 | | 2 | |
PP'⊥k
| | 1 | | 3 | | 1 | | 3 | |
[− |
| t−1,−1− |
| t,t−1] o [− |
| ,− |
| ,1]=0⇔ |
| | 2 | | 2 | | 2 | | 2 | |
| 1 | | 1 | | 3 | | 9 | |
| t+ |
| + |
| + |
| t+t−1=0 |
| 4 | | 2 | | 2 | | 4 | |
| | √36+16+81 | |
PP'= √(6/7)2+(−4/7)2+(9/7)2= |
| |
| | 7 | |
dokończ , a wcześniej posprawdzaj zapisy i rachunki, źle tu się pisze.
Można też za pomocą płaszczyzny prostopadłej do prostej.
27 sty 23:00
jc:
−x+y+z+1=0
x+y+2z+1=0
Płaszczyzna prostopadła do przechodząca przez (1,0,1):
x=1−s+t
y=s+t
z=1+s+2t
Gdzie przecinają się te 3 płaszczyzny?
2s+3t+1=0
2s+6t+4=0
3t+3=0, t=−1, s=1
punkt przecięcia = (−1,0,0).
Odległość (−1,0,0) od (1,0,1) wynosi √5.
27 sty 23:10
Mila:
|| sposób
wektor kierunkowy prostej:
| | 1 | | 3 | |
k=[− |
| ,− |
| ,1] || [1,3,−2] |
| | 2 | | 2 | |
1) równanie płaszczyzny przechodzącej przez P=(1,0,1) i prostopadłej do prostej L
n→=[1,3,−2] − wektor normalny płaszczyzny
π : 1*(x−1)+3y−2*(z−1)=0
x+3y−2z+1=0
2) podstawiamy do równania;
z=t
| | 1 | | 3 | |
− |
| t+3*(−1− |
| t)−2*t+1=0 |
| | 2 | | 2 | |
| | 1 | | 4 | | 2 | |
P'=( |
| ,− |
| ,− |
| ) − rzut punktu P na prostą |
| | 7 | | 7 | | 7 | |
3)
Obliczasz |PP'|
Pan
Jc ma jeszcze inny− prosty sposób.
27 sty 23:14
Mila:
O napisał .
No to mam błąd?
27 sty 23:16
jc: Coś pomyliłem.
3s+2t+1=0 (tu była pomyłka)
2s+6t+4=0
−7s +1=0
s=1/7, t=−5/7
odległość od punktu przecięcia = długość wektora (−6/7, −4/7, −9/7)
czyli ten sam wynik, co u Mili, choć uzyskany zupełnie inaczej.
27 sty 23:22
Mila:
Dziękuję
JC.
27 sty 23:25
EGZAMIN POMOCY : Dziękuję wam
Jc możesz troszeczkę jaśniej swój sposób?
27 sty 23:27
jc: Opiszę mój pomysł.
Odczytujemy wektory prostopadłe do dwóch danych płaszczyzn.
Piszemy równanie parametryczne płaszczyzny przechodzącej przez punkt P.
Znajdujemy punkt przecięcia 3 płaszczyzn (podstawiamy x,y,z wyrażone parametrycznie
do dwóch pierwszych równań i znajdujemy parametry).
Uwaga, nawet nie potrzebujemy punktu przecięcia, wystarczy wektor, o który trzeba
się przesunąć.
Na koniec liczymy długość tego wektora.
27 sty 23:28