😥
Kasia: | | 2sinx−1 | |
Okres liczbe rozwiązań |
| =0 |
| | √70+3x−x2 | |
Mam dziedzine od (−7;10) i nie wiem co dalej
27 sty 21:01
Basia:
ułamek=0 ⇔ licznik=0
27 sty 21:26
Basia: czyli rozwiąż równanie
2sinx−1=0
i policz ile rozwiązań należy do dziedziny
27 sty 21:27
Kasia: Dziękuję 😊
27 sty 23:53
Kasia: I sin x = 1/2 dla π/6 + 2kπ i 5π/6 + 2kπ. Jak teraz znalezc rozwiazania w przedziale od −7 do
10?
28 sty 00:18
the foxi:
π≈3.141
π/6−2π=−5.76 π/6=0.523 π/6+2π≈6 806 π/6+4π=13.09
5π/6−2π=−3.665 5π/6=2.617 5π/6+2π=8.901 5π/6+4π=22.777
Mógłbyś tak dalej dodawać 2π ale chyba widzisz że kolejne wypadają z przedziału
28 sty 00:34
Basia:
mniej więcej sobie liczysz w przybliżeniu
| π | | π | | 13π | | π | | 25π | |
| ; |
| +2Ï€= |
| , |
| +4Ï€ = |
| to już >10 więc kolejne tym bardziej |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| π | | −11π | | π | | −23π | |
| −2π = |
| ; |
| −4π = |
| to już < −7 |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| 5Ï€ | | 5Ï€ | | 17Ï€ | | 5Ï€ | |
| ; |
| +2Ï€ = |
| ; |
| >10 |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
| 5π | | −7π | | 5π | | 19π | |
| −2π = |
| ; |
| −4π= |
| <−7 |
| 6 | | 6 | | 6 | | 6 | |
czyli mamy:
π/6; 13π/6; −11π/6; 5π/6; −7π/6
28 sty 00:36
Kasia: A okej dziękuję 😋
28 sty 10:52