wielomiany
syllabi: Znajdź a i b jeśli 2 jest 2−krotnym pierwiastkiem wielomianu:
x3−ax2+bx+12
4 lut 22:06
Bogdan:
x1 = x2 = 2, x3 = c
(x − 2)2(x − c) = x3 − cx2 − 4x2 + 4cx + 4x − 4c = x3 − (c + 4)x2 + (4c + 4)x − 4c
−4c = 12 ⇒ c = −3
a = c + 4 = −3 + 4 = 1
b = 4c + 4 = −12 + 4 = −8
4 lut 22:18
hesia:
W(x)= ( x−2)2( x −p) = x3 −ax2 +bx +12
(x2−4x +4)(x−p)= x3 −(4+p)x2 +4( p+1)x −4p
więc (4+p)= a 4(p+1)=b −4p= 12
dokończ......
4 lut 22:23
syllabi: a skąd wiadomo, ze −4c= 12?
4 lut 22:26
hesia:
bo wyrazem wolnym wielomianu jest 12
więc
wyraz wolny −4p = 12
4 lut 22:36