matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
funkcja odwrotna
jojc:
Cześć, jak znaleźć wzór funkcji odwrotnej? zamieniłem x z y, ale nie wiem jak dobrać się do y....
3
y
x=
−3
−y
2
27 sty 21:01
Basia:
3
y
1
x =
−
2
3
y
2*x*3
y
= 3
y
*3
y
−2 (3
y
)
2
− 2x*3
y
− 2= 0 Δ=4x
2
+8 = 4(x
2
+2)
2x−2
√
x
2
+2
3
y
=
= x −
√
x
2
+2
2
√
x
2
+2
>|x| x−
√
x
2
+2
<x−|x|≤0 sprzeczność lub 3
y
= x+
√
x
2
+2
√
x
2
+2
>|x| x+
√
x
2
+2
>x+|x|≥0 czyli mamy 3
y
= x+
√
x
2
+2
log
3
3
y
= log
3
(x+
√
x
2
+2
) y = log
3
(x+
√
x
2
+2
)
27 sty 21:41
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick