Relacje w logice
ucze_Sie: Czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć relacje ? mam np. R ⊆ X2
X = {0, 1, 2}, mRn ⇔mn = n, mam wyznaczyć zwrotnosc, symetryczność, słąbą antysymetryczność i
przechodniość.
27 sty 20:59
Basia:
nie jest zwrotna bo 2*2≠2 czyli ~(2R2)
nie jest symetryczna bo 2*1=2 czyli 2R1 a 1*2≠1 czyli ~(1R2)
z antysymetrią jest problem
mRn ⇔ mn=n ⇔ m=1 ∨ n=0
mamy więc tylko takie pary: 1R0 1R1 1R2 0R0 2R0
z zapisu wynika, że jest antysymetryczna
(mRn ∧ nRm) ⇔ (mn=n ∧ nm=m) ⇔ m=n
ale tu w ogóle nie ma takich par
przechodnia jest
z zapisu nie bardzo to wynika, ale jak już mamy te pary wypisane to:
1R0 ∧ 0R0 ⇒ 1R0 prawda
1R1 ∧ 1R0 ⇒ 1R0 prawda
1R1 ∧ 1R2 ⇒ 1R2 prawda
1R2 ∧ 2R0 ⇒ 1R0 prawda
2R0 ∧ 0R0 ⇒ 2R0 prawda
28 sty 03:28