😊
Kasia: Dla jakich wartosci parametru a rownanie ||x|−2+a|=3 ma doklanie trzy pierwiastki ?
27 sty 20:54
Satan: ⇒ |x| − 2 + a = 3 ⇒ |x| = 5 − a ⇒ 5 − |x| = a
⇒ |x| − 2 + a = −3 ⇒ −|x| − 1 = a
Narysuj obie funkcje i odczytaj z wykresu
27 sty 21:06
Basia:
||x|−2+a|=3⇔ |x|−2+a=3 lub |x|−2+a=−3 ⇔
|x|=5−a lub |x|=−1−a
5−a>−1−a
musi więc być
5−a>0 i 1−a=0
a<5 i a=1
czyli a=1
27 sty 21:14
Satan: Coś się nie zgadza Basiu, bo na wykresach wychodzi a = −1:
Dla a = 1:
||x| − 1| = 3 ⇒ |x| − 1 = 3 v |x| − 1 = −3
|x| = 4 v |x| = −2
Dla a = −1:
|x| − 3 = 3 v |x| − 3 = −3 ⇒ |x| = 6 v |x| = 0
27 sty 21:39
Basia: literówka w drugim równaniu i potem już poszło
|x|−2+a=−3
dalej ma być
|x|=−1−a
5−a>−1−a
5−a>0 i −1−a=0
a<5 i a=−1
27 sty 21:43
Satan: 
Swoją drogą ja chciałem zapytać o rozwiązanie. 5−a > −1−a jest logiczne.
5−a > 0, jest oczywiste, chociaż dlaczego nie jest to nierówność nieostra? I dlaczego −1−a = 0
? Skąd taki pomysł? Chętnie się dowiem, bo Twój sposób jest o wiele bardziej wygodny i mniej
czasochłonny
27 sty 21:55