Pilne!!!!!
Paula: Podstawą graniastosłupa prostego jest romb o przekątnych 6 i 8 cm. Dłuższa przekątna jest
nachylona do podstawy pod kątem 80 stopni . Oblicz Ppc i V tego graniastosłupa?
4 lut 21:40
Paula: Proszę o dokładne rozwiązanie, bo ja tego nie łapie a to zadania na zaliczenie
4 lut 21:41
Agat: Pole powierzchni rombu = ½*d₁*d₂
d₁ − 1 przekątna − 6
d₂ − 2 przekątna − 8
Pole r. = ½ * 6 * 8 = 24
No i teraz trzeba obliczyć wysokość graniastosłupa. Skoro jego dłuższa przekątna nachylona jest
pod kątem 80° to:
tg80°=x : 8
tg80°≈ 5,67
5,67 = x : 8
x = 5,67 * 8
x = 45,36
x − wysokość graniastosłupa
Pc = 2*24 + 2* 45,36*6+2*45,36*8=1318,08
V − objętość
V= P podstawy * wysokość graniastosłupa
V = 24*45,36 = 1088,64
dobrze?
4 lut 21:45