całki przez części
AM: Cześć, właśnie liczę całki przez części i dostałem jakiegoś zaćmienia.
Całka jest następująca:
∫xe−2xdx
Otwieram klamerki i w nich:
f(x) = x g`(x)=e−2x
f`(x)= 1 g(x)=?
Ile jest równa funkcja g(x)? Mam wzór że pochodna równa a*eax odpowiada eax, ale nie wiem
e−2
dlaczego totalnie mi to tutaj nie pasuje. Na internecie wyniki są −
, ale jak do
2
tego dojść?
27 sty 20:41
karty do gry :
1
∫eax dx =
eax , jeśli tylko a ≠ 0
a
27 sty 20:44
AM: Dziękuję Swoją drogą, wybrałem raczej prostszą drogę wykonywania tej całki, prawda?