okres podstawowy funkci
Kamil: oblicz okres podstawowy funkcji:
| | π | | π | |
f(x)=1−sin(3x− |
| )=1+cos(3x+ |
| ) |
| | 4 | | 4 | |
| | π | | π | |
1+cos(3x+3t+ |
| )=1+cos(3x+ |
| )+2π |
| | 4 | | 4 | |
3x+3t=3x+2π
mam pytanie do tego sposobu z definicji:
przy usuwaniu tych sinusów w 2 linijce zapewne nakładamy arccos z 2 stron tak?
to dlaczego nakładanie tej funkcji omija 2π? chyba że źle zrobiłem?
Basia: korzystamy z własności cosinusa
cos α=cos β ⇔ (α=β+2kπ ∨ α= −β+2kπ)
czyli
3x+3t+(π/4) = 3x+(π/4)+2kπ
lub
3x+3t+(π/4) = −3x−(π/4)+2kπ
z jednego i drugiego masz
3t = 2kπ
a w drugiej linijce masz błąd; powinno być:
1+cos(3x+3t+(π/4)) =1+cos(3x+(π/4)+2π)