Liczby zespolone
ktoś: Znajdź wszystkie liczby zespolone, które są równe jednemu z ich własnych pierwiastków 7
stopnia.
z = 7√z
Czy można to robić tak:
z7 = z
z6 = 1 (uwzględniamy, że dla z=0 będzie spełniony ten warunek czyli to będzie jedno z
rozwiązań)
z = 6√1?
27 sty 20:18
Basia:
to co piszesz jest poprawne, chociaż wolałabym tak
z
7 = z
z
7−z=0
z(z
6−1)=0
z=0 ∨ z
6=1
z=0 ∨ z=
6√1
tyle, że to nie koniec
1= cos 0 + i*sin 0
| | 2kπ | | 2kπ | | kπ | | kπ | |
6√1 = cos |
| + i*sin |
| = cos |
| + i*sin |
| |
| | 6 | | 6 | | 3 | | 3 | |
dla k=0 masz oczywiście z
1=1
| | 1 | | √3 | | 1 | |
dla k=1 masz z2 = cos(π/3}+i*sin(π/3} = |
| +i* |
| = |
| (1+i*√3) |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
licz dalej (także dla k<0) dopóki nie zaczną Ci się te liczby powtarzać
27 sty 20:28
ktoś: Okej dzięki. Dawno nie robiłem zespolonych. Nie rozumiem tylko czemu też dla k<0. Z tego co
pamiętam sprawdzało się dla k = 0, k=1, ..., k=n−1, gdzie n to stopień pierwiastka
27 sty 21:03
Basia: można tylko dla dodatnich
to co dostałbyś dla k=−1 będzie dopiero dla k=5
dlatego sama wolę liczyć "naprzemiennie"
k=1, k=−1 itd. ale to nie jest jakaś obowiązująca zasada
27 sty 21:23