Oblicz następujące granice funkcji
Kik: Oblicz następujące granice funkcji
| | x5−243 | | x5−35 | |
b) limx→3 |
| tu można zrobić |
| |
| | x3−27 | | x3−33 | |
27 sty 19:52
Krzysiek60: w b) slorzystaj z tego z e
an−bn= (a−b)(an−1+an−2b+an−3b2+.....+abn−2+bn−1 )
27 sty 19:57
Krzysiek60:
W a) x→6 czy x→0 ?
27 sty 19:58
Kik: Chyba do 6 nie wiem bo mam mało czytelny skan ale raczej 6
27 sty 19:59
Krzysiek60: | | sin4x | |
Wwdlug mnie do 0 wtedy masz do wykorzystania granice x→0 |
| →1 i i granica |
| | 4x | |
27 sty 20:02
Kik: Krzysiek a jak zapisać podpunkt a? Bo b rozwiązałem i wyszło mi okej, ale co do a to nie mam
pojecia
27 sty 20:30
Krzysiek60: | | 4x | | 1 | | 4x | | 1 | | 1 | |
lim x→0 |
| = |
| limx→0 |
| = |
| *1= |
| |
| | 3sin4x | | 3 | | sin4x | | 3 | | 3 | |
Ale ja tez dopiero sie ucze sie takich granic i musi ktos to sprawdzic (zapis
27 sty 20:47
Kik: Aaa okej 1/3 przed nawias poszła

już rozumiem
27 sty 21:02