ciągi
kaśśś:
Wykaż,że w rosnącym ciągu geometrycznym stosunek sumy wyrazów o numerach parzystych
do sumy wyrazów o numerach nieparzystych jest równy ilorazowi q tego ciągu
27 sty 19:41
Satan: Zakładam, że ciąg jest zbieżny, czyli |q| < 1:
| a2 + a4 + a6 +... | |
| = q |
| a1 + a3 + a5 +... | |
| | a2 | | a1 | | a2 | | 1−q2 | | a2 | |
Czyli: U{ |
| }{ |
| = q ⇒ |
| * |
| = q ⇒ |
| = q |
| | 1−q2 | | 1−q2 | | 1−q2 | | a1 | | a1 | |
27 sty 19:46
Satan: | | | |
Przedostatnia linijka: Czyli: |
| |
| | | |
Dodatkowo zrób sobie niezbędne założenie, że ciąg stale rośnie.
27 sty 19:49