wyznacz jawny wzor na n-ty wyraz tego ciagu
ucze_Sie: Rozpatrzmy ciąg(an)n≥0 zdefiniowany rekurencyjnie w następujący sposób:
a0 = 1
an+1 (mała jedynka) = 2an +1 (duża 1)
Wyznacz jawny wzór na n−ty wyraz tego ciągu.
27 sty 19:34
Basia:
"po szkolnemu" to tak:
a0=1
an+1=2an+1
a0=1 = 21−1
a1=3= 22−1
a2=7 = 23−1
a3=15=24−1
a4=31 = 25−1
a5=63 = 26−1
.................................
an = 2n+1−1
wystarczy, czy ma być formalnie (ale to dopiero na studiach)
27 sty 19:40
ucze_Sie: To moze byc, zrobilem glupi blad i mi nie wychodzilo...
A jeszcze mam takie polecenie: Uzasadnij jawny wzór metodą indukcji
27 sty 20:00
Basia:
Tw.
[ a0=1 ∧ an+1=2an+1 ] ⇒ an=2n+1−1
1.
n=1 mamy z założenia a1=2*1+1 = 3
z tezy: a1=22−1=4−1=3
czyli dla n=1 tw. jest prawdziwe
2.
Zind: an=2n+1−1
Tind: an+1 = 2n+2−1
(oczywiście założenie początkowe cały czas obpwiązuje)
d−d:
an+1= 2an+1 = 2*(2n+1−1)+1 = 2n+2−2+1=2n+2−1
co należało udowodnić
27 sty 20:07
Mila:
II sposób
a0=1,a1=3
an+1 = 2an +1
an+2=2*an+1+1
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− odejmuję stronami
an+1−an+2=2*aan−2*an+1
−an+2+3an+1−2an=0
−x2+3x−2=0
x2−3x+2=0
x=1 lub x=2
Rozwiązanie jest postaci:
an=A*1n+B*2n
a0=1=A+B
a1=3=A+B*2
B=2 i A=−1
an=−1+2*2n
an=2n+1−1
============
27 sty 20:23