ciąg
mat-fiz:
Mam takie zadanie
Z ciągu an=3n−1 wybrano kilka końcowych wyrazów,których suma jest równa 220
zaś suma najmniejszego i największego z wybranych wyrazów jest równa 88
Z ilu wyrazów składa się ciąg an?
pomoże ktoś
27 sty 19:30
Basia:
ciąg jest arytmetyczny i rosnący
a
1=2 r=3
k<n
a
k+a
k+1+....+a
n = S
n − S
k−1=220
a
k+a
n=88
a
k−1 = a
1+(k−2)r=2+(k−2)*3 = 3k−4
a
k = a
1+(k−1)*r = 2+(k−1)*3 = 3k−1
a
n = a
1+(n−1)*r = 3n−1
| | a1+an | | 2+3n−1 | | n(3n+1) | |
Sn= |
| *n = |
| *n = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | a1+ak−1 | | 2+3k−4 | | (k−1)(3k−2) | |
Sk−1 = |
| *(k−1) = |
| *(k−1) = |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
i masz układ równań
| n(3n+1) | | (k−1)(3k−2) | |
| − |
| = 220 |
| 2 | | 2 | |
3k−1+3n−1 =88
rozwiąż; ciąg ma n wyrazów, a wybrano n−k+1
27 sty 19:51
Eta:
k −− ilość końcowych wyrazów
końcowe wyrazy to :a
n−4, a
n−3, a
n−2, a
n−1, a
n
zatem a
n−2=m
e −−− mediana tego zestawu więc S
k=m
e*k
to 220=a
n−2*5 ⇒ a
n−2= 44
więc 3(n−2)−1=44 ⇒
n=17
Ten ciąg ma 17 wyrazów
27 sty 20:01
Eta:
Poprawiam chochlika:
27 sty 20:37
Mila:
III
a
n=3n−1, a
1=2, r=3 ciąg a. rosnący
a
1,a
2, .....a
k−1,a
k..........a
n
| | ak+an | |
ak+ak+1+....+an=220⇔(*) |
| *(n−k+1)=220 |
| | 2 | |
a
k+a
n=88⇔
3k−1+3n−1=88
3k+3n=90⇔k+n=30
k=30−n i 30−n>0
do (*)
2n−29=5
2n=34
n=17
======
27 sty 21:22