Pomocy
Kasia: Suma cyfr pewnej liczby dwucyfrowej jest równa 9. Jeśli liczbę tę pomnożymy przez liczbę
utworzoną z przestawienia jej cyfr otrzymamy 1944. Co to za liczba?
4 lut 21:14
Kasia: Pilnee
4 lut 21:23
justka:
x −cyfra jedności; x∊{0;1;... 9}
y − cyfra dziesiątek y∊{1;2 ... 9}
x+ y = 9
(x + 10y)( y + 10x) = 1944
rozwiąż ten układ równań
4 lut 21:26
Kasia: moge przemnożyc te nawiasy?
4 lut 21:27
Kasia: nie rozumiem nic
4 lut 21:29
justka:
oblicz x z pierwszego i podstaw do drugiego równania
zredukuj wyrażenia podobne w nawiasach a potem przemnóż nawiasy
4 lut 21:29
Kasia: ok, postaram sie
4 lut 21:29
Paula: x=cyfra dziesiatek
y=cyfra jedności
x+y=9
(10x+y)×(10y+x)=1944
x=9−y
100xy+10x²+10y²+xy=1944
100y(9−y)+10(9−y)²+10y²+y(9−y)=1944
900y−100y²+10(81−18y+y²)+10y²+9y−y²=1944
900y−100y²+810−180y+10y²+10y²+9y−y²=1944
−81y²+729y−1134=0
Δ=b²−4ac=531441−367416=164025
√Δ=405
y₁=(−b−√Δ):2a=(−729−405):−162=+7
y₂=(−729+405):−162=+2
odp. ta liczba to 72 lub 27
4 lut 21:31
Paula: sprawdzcie czy dobrze
4 lut 21:31
justka:
wynik się zgadza
4 lut 21:35