Granica
Krzysiek60: mam taka granice
| | sin x | |
lim x→0 |
| |
| | √1+tgx−√1−tgx | |
Po przeksztalceniach
| | sin x(√1+tgx+√1−tgx) | |
lim x→0 |
| |
| | 2tgx | |
Bede szedl na granice sinx/x i tgx/x
Tylko to co w nawiasie w liczniku przy x→0
√1+tgx+
√1−tgx=2 ( Moge tak zrobic ?
Wtedy
| | 2sinx | | 2sinx*x*x | | 2 | |
= lim x→0 |
| = lim x→0 |
| = |
| *1*1=1 |
| | 2tgx | | 2tgx*x*x | | 2 | |
27 sty 19:00
Krzysiek60: czy moge tak zrobic z tymi pierwiastkami ?
27 sty 19:50
iteRacj@:
według mnie taki zapis
| | sin x(√1+tg x+√1−tg x) | |
limx→0 |
| = |
| | 2tg x | |
| | sin x | | x | | (√1+tg x+√1−tg x) | | 2 | |
= limx→0 ( |
| * |
| * |
| ) = 1*1* |
| |
| | x | | tg x | | 2 | | 2 | |
27 sty 21:11
Krzysiek60: Dobrze .dziekuje
27 sty 21:14
iteRacj@: bardzo mi się spodobało określenie: "Będę szedł na granice"
zabrzmiało w pieśni partyzanckiej
27 sty 21:18
Krzysiek60: Tak jakos wyszlo bezwiednie
27 sty 21:20