Funkcja wymierna
Hubert: Dla jakich wartości parametru m równanie ma dwa rozwiązania
27 sty 18:18
Satan: Założenie: x ≠ m.
| m−3 | |
| = x ⇒ m−3 = x2 −mx ⇒ x2 − mx − m + 3 = 0 |
| x−m | |
Warunek: Δ > 0. I robisz
27 sty 18:21
Hubert: No tak, wyszło mi że x naleźy od (−∞;−6) ∪ (2 ;∞) a w odpowiedziach jest (−∞ ; 6) ∪ (2:3) ∪
(3;∞)
I nie wiem skąd się ta trójka wzięła
27 sty 18:24
Krzysiek60: Popatrz ma licznik i wstaw m=3
27 sty 18:28
Hubert: Faktycznie, dziękuję : )
27 sty 18:30
Satan: Δ = m
2 + 4m − 12 ⇒ Δ' = 64 ⇒
√Δ' = 8 ⇒ m
1 = −6, m
2 = 2
Dla x
2 − mx − m + 3 przyjmijmy, że x = m, wtedy: m
2 − m
2 − m + 3 = 0 ⇒ m = 3. Ale m ≠ x,
więc x ≠ 3 ∧ m ≠ 3
Albo jak Krzysiek proponuje
27 sty 18:35