Całka poprzez podstawienie - zadanie
AM: Cześć, właśnie mam taką całkę:
Zadanie każe abym rozwiązywał to za pomocą metody podstawienia. Pierwsza myśl jaka mnie naszła
to wykorzystanie jedynki trygonometrycznej − w pierwiastku byłby wtedy sin
2x, a następnie −
sam sinx. Wtedy całka przybrałaby taką postać:
Co wiadomo prowadzi do:
∫dx = x+C
Czy mogę tak zrobić? Nie widzę za bardzo możliwości podstawienia.
27 sty 18:01
PW: Mała, ale istotna różnica:
√1−cos2x=√sin2x=|sinx|
27 sty 18:08
AM: Racja, dziękuję. Jak zatem będzie wyglądało podstawienie?
27 sty 18:09
Mariusz:
Jeśli chcesz podstawieniem to
t=cos x
dt=− sin x dx
=arccos(cos(x))+C
27 sty 18:23
AM: Dziękuję
27 sty 18:28
PW: No rzeczywiście, trzeba sobie koniecznie utrudnić i jeszcze zostawić arccos(cosx).
27 sty 18:31
Mariusz:
PW tego wymagali w treści zadania
poza tym aby uprościć arccos(cosx) potrzebne jest pewne założenie dla x
27 sty 18:37
PW: Myślę, że taką odpowiedź wyśmieją na uczelni.
27 sty 18:44
Mariusz:
Skoro ma w treści zadania liczyć przez podstawienie to "wyśmieją"
mu jeśli będzie liczył innym sposobem
27 sty 19:33