ads
Dickens: | | ⎧ | 2x+1 dla x≤0 | |
| czy funkcja f(x) = | ⎩ | −x dla x>1 | ma ekstremum w punkcie x=1?
|
moim zdaniem nie bo funkcja nie jest określona w otoczeniu punktu x=1, (przynajmniej z jednej
strony)
27 sty 17:34
iteRacj@: argument x=1 nie należy do dziedziny funkcji
w tym punkcie nie ma funkcji ⇒ nie ma ekstremum
skoro nie ma określonej wartości funkcji , to jak można ją porównać z innymi wartościami?
27 sty 18:04
Dickens: a gdyby było −x dla x≥1 ?
27 sty 19:52
Adam: nie mielibyśmy ekstremum
mielibyśmy ekstremum lokalne
27 sty 20:00
Dickens: czy jesli funkcja jest okreslona np w [1;+∞) to jest określona w otoczeniu x=1?
27 sty 20:10
27 sty 20:13