obliczyc rownanie
zossia: 2*cos2x*cosx=2*cos6x*cosx
27 sty 17:27
Satan: ... = cos2x*cosx − cos6x*cosx = 0 ⇒ cosx(cos2x−cos6x) = 0
Teraz stosujesz wzór na różnicę cosinusów w nawiasie, dostajes postać iloczynową i już z górki.
27 sty 17:34
zossia: najpierw sobie dziele obustronnie przez 2?
27 sty 17:35
Satan: No tak. Wydało mi się to oczywiste i zbędne do zapisania. Może można jakoś tę dwójkę
wykorzystać, ale najłatwiej jest zrobić jak pokazałem
27 sty 17:42
Eta:
cosx(cos(6x)−cos(2x))=0
cosx=0 v cos(6x)=cos(2x)
cosx=0 lub 6x=2x+2kπ lub 6x=−2x+2kπ
dokończ........
27 sty 17:46
Satan: Rób jak
Eta, prościej i nic nie trzeba redukować
27 sty 17:50
zossia: x= pi/2+kpi, keC
x= kpi/2, keC
x=kpi/4, keC
27 sty 17:55
Eta:
ok
27 sty 18:27