Logarytm
Bartu: Logarytm o podstawie 2 z 3, jak obliczyć.
Możecie mi opisać rozwiązanie tego logarytmu ?
Jak ustalić prawidłową podstawę, aby wynik tego logarytmu był liczbą całkowitą ?
27 sty 17:18
Krzysiek60: log23 to liczba niewymierna
27 sty 17:21
Bartu: A to coś nowego, bo koledze wyszedł wynik 4

to jak uzyskać wynik z tego logarytmu ?
27 sty 17:23
Krzysiek60: Nie zawracaj .... masz kalkulator to wklep
27 sty 17:25
zossia: 2x=3
na pewno x to nie 4...
27 sty 17:28
zossia: 24=16
27 sty 17:28
Bartu: Kalkulator wyrzuca 0,63.
W odpowiedziach mam przedziały, bo logarytm jest punktem na osi. Liczby z przedziałów to
1/4,4,3.
Uzyskałem już wszystkie z tych liczb, więc zwyczajnie chce się dowiedzieć jak obliczyć ten
logarytm.
Jeżeli nie chce Ci się udzielić odpowiedzi, to nie trać czasu z życia na pisanie nie na temat.
27 sty 17:33
Satan: Przedziały? Punkt na osi to punkt − ma jedną, konkretną wartość i nie może być przedziałem. Nie
obliczysz tego logarytmu, pewnie jest metoda, ale z pewnością wykracza poza szkołę średnią.
27 sty 17:38
Krzysiek60: Wpisac porzadnie w kalkulator bo napewno nie 0,63
nawet mosz sobie sam policz
| | log3 | | 0,478 | |
log23 zmiana podstawy na a 10 = |
| ≈ |
| ≈ masz wynik |
| | log2 | | 0.301 | |
To powinies znac
I daruj sobie takie komentarze tak jak na koncu
27 sty 17:38
27 sty 17:42
Bartu: Proszę bardzo :
https://prnt.sc/i6dvuk
Próbowałem zmieniać podstawę, natomiast nie mogłem uzyskać wyniku z odpowiedzi.
27 sty 17:44
Krzysiek60: Wpisz jeszcze raz porzadnie
policzyles log32
27 sty 17:47
Bartu: Mój błąd, wybaczcie. Źle napisałem w temacie i brnąłem. Oczywiście chodziło mi o log o
podstawie 3 z 2.
27 sty 17:49
Krzysiek60: no to
| | log2 | |
log32= |
| ≈ napisalem ci wartosci to policz sobie |
| | log3 | |
Wzor na zmiane podstwe logarytmu powinien byc znany
27 sty 17:51
Bartu: Jest znany, oczywiście. Wyszło ~ 0,63 i dalej dokończe sobie zadanie. Dziękuję i przepraszam za
zamieszanie.
27 sty 17:55
Krzysiek60:

Nic nie szkodzi .
ja na zajeciach zeby go policzyc musialem na papierze milimetrowym narysowac wykres y= 3
x
i y=2
i potem odcztac w przyblizeniu na osi OX
Ty tego nie musisz robic
27 sty 18:00
iteRacj@:
ale kolega, który otrzymał wynik 4 mógłby narysować i popatrzeć ...
27 sty 18:07
Krzysiek60: Dobry wieczor
iteRacj@ Pozdrawiam
27 sty 18:10
iteRacj@:
dobry wieczór!
27 sty 18:23