Funkcja trygonometryczna
Tomek: Jak wyznaczyć zbiory, w których ta funkcja jest równa zerowa, a kiedy 2sinx?
f(x)=|sinx| +sin|x|
27 sty 16:54
Pytający:
• |sin(x)|≥0 ⋀ x≥0 ⇔ 2kπ≤x≤π+2kπ, k∊ℤ, k≥0
f(x)=sin(x)+sin(x)=2sin(x)
• |sin(x)|≥0 ⋀ x<0 ⇔ 2kπ≤x≤π+2kπ, k∊ℤ, k<0
f(x)=sin(x)+sin(−x)=sin(x)−sin(x)=0
• |sin(x)|<0 ⋀ x≥0 ⇔ π+2kπ<x<2π+2kπ, k∊ℤ, k≥0
f(x)=−sin(x)+sin(x)=0
• |sin(x)|<0 ⋀ x<0 ⇔ π+2kπ<x<2π+2kπ, k∊ℤ, k<0
f(x)=−sin(x)+sin(−x)=−sin(x)−sin(x)=−2sin(x)
27 sty 17:12
Tomek: Dzięki, a jak będzie wyglądał ten wykres ?
27 sty 18:17
28 sty 21:37
iteRacj@:
@Pytający
czy nie jest tak, że zawsze |sin(x)|≥0
czy jest możlilwe żeby |sin(x)|<0 ?
28 sty 21:44
Pytający:
Iteracj@, jasne, że zawsze |sin(x)|≥0. Bzdury powypisywałem. Oczywiście w każdym przypadku
miało być bez tych wartości bezwzględnych (poza tym powinno być ok):
• sin(x)≥0 ⋀ x≥0 ⇔ ...
• sin(x)≥0 ⋀ x<0 ⇔ ...
• sin(x)<0 ⋀ x≥0 ⇔ ...
• sin(x)<0 ⋀ x<0 ⇔ ...
Dobrze, żeś na straży.
28 sty 21:50
iteRacj@:
czyli z wartością bezwzględną bez zmian
28 sty 21:57