Bryły - graniastosłupy .
marta:

1.) W graniastosłupie prawidłowym trójkątnym o krawędzi podstawy długości 8 cm, przekątna
ściany bocznej jest nachylona do podstawy pod kątem o mierze 60* (stopni). Oblicz objętość i
pole powierzchni tego graniastosłupa.
2.) Oblicz:
a) Iie powietrza mieści się w namioscie,
b) jaką powierzchnię ma podłoga, a jaką ściany (przód, tył i boki).
− RYSUNEK JEST DO 2 ZAD. !
raffels:

Zadanie 1
V=Pp*H
Na rysunku widok ściany bocznej, trójkąt prostokątny jest połową trójkąta równobocznego o
podstawie 16, natomiast H jest wysokością tego trójkąta, zatem
Możemy liczyć objętość
V=16
√3*8
√3=16*8*3=384cm
3
Pc=2*Pp+3*Psb
Ściana boczna jest prostokątem, którego wymiary już mamy, zatem
Pc=2*16
√3+3*8*8
√3=32
√3+192
√3=224
√3cm
2
Zadanie 2
Namiot jest graniastosłupem o podstwie trójkąta, mamy wszystkie dane do policzenia jego
objętości
| | 1 | |
V= |
| *120*80*200=120*80*100=960000cm3 |
| | 2 | |
wejście to trójkąt, jego pole można łatwo policzyć
| | 1 | |
Pw= |
| *120*80=60*80=4800cm2 |
| | 2 | |
podłoga to prostokąt o wymiarach 120X200, zatem
Ppodłogi=120*200=24000cm
2
pozostałe ściany są prostokątami przystającymi, jeden wymiar już mamy, czyli 200cm, drugi
policzymy korzystając z twierdzenia pitagorasa
60
2+80
2=x
2
3600+6400=x
2
10000=x
2
x=100
zatem ściana to prostokąt o wymiarach 200X100, czyli:
Ps=100*200=20000cm
2