Potęgowanie macierzy
ewa1: Witam. Mam pytanie. Czy da się to jakoś sprawnie policzyć?
B13+B
B to macierz:
12 √32
−√32 12
Liczę to po kolei aż do 13 potęgi i wiem tyle, że B7=B2. Jest jakiś ładny sposób na
obliczanie potęg macierzy?
27 sty 16:41
Adam: tak, ale tutaj jest prościej
mamy macierz
| | | cos(−π/3) −sin(−π/3) | | | sin(−π/3) cos(−π/3) | |
| |
R−π/3= | |
| | |
to macierz operacji obrotu o kąt −π/3
podniesiony do potęgi 13, to będzie
R
−13π/3=R
−π/3
czyli ta sama macierz
27 sty 16:56
Adam: inny sposób to diagonalizacja
27 sty 16:56
Mariusz:
Adam diagonalizacja nie wystarczy bo nie wszystkie macierze są diagonalizowalne
Dla tych macierzy które nie są diagonalizowalne przydatny bedzie inny rozkład
27 sty 18:50
Adam: ta macierz jest diagonizowalna
bo cholerę mówić o własnościach kwadratu przy prostokątach?
to taka sama gadka
27 sty 19:16
Mariusz:
Adaś a więc twierdzisz że wszystkie są diagonalizowalne , nieźle bejbe ,
idź trochę doczytaj o algebrze
27 sty 19:36
Adam: nie, twierdzę że ta macierz jest diagonalizowalna, więc nie ma sensu o tym gadać
27 sty 19:37