Asymptoty
marysia: Wyznacz asymptoty pionowe funkcji (x− 2)*e1/x
Pomoże ktoś z tym zadaniem, nie umiem granic obliczyć
27 sty 16:39
marysia: Potrafi ktoś to rozwiązać?
27 sty 18:38
Janek191:
x = 0
27 sty 18:48
Janek191:

lim f(x) = [−2*e
∞] = −
∞
x→0
+
27 sty 18:51
jasiu motopompa: A skośne ktoś potrafi. Mam ten sam przykład (chyba ta sama uczelnia)
27 sty 18:53
Janek191:
f(x) = x − 1
27 sty 18:59
Janek191:
x→+
∞
oraz
lim ( f(x) − a x) = − 1
x→+
∞
a = 1 b = − 1 więc y = x − 1
27 sty 19:00
Janek191:
Znana para: Jaś i Marysia ( Małgosia)
27 sty 19:01
jasiu motopompa: jak obliczyłeś granicę f(x) − ax ?
28 sty 11:38
jasiu motopompa: a dobra już widzę , dzięki bardzo
28 sty 11:40
Jacek:
28 sty 16:20