wartosc bezwzgledna
Jarek: Dlaczego te wyrażenie
|x−3|+|x+5|>10
x=3
x=−5
W pierwszym przedziale czyli
x∊(−∞;−5)
oba wyrażenia przyjmują wartości ujemne?A w niektórych przypadkach nie muszą przyjmować,
od czego to zależy?
27 sty 16:20
radagast: Nie wiem czy dobrze rozumiem pytanie, ale spróbuję:
jeśli x<−5, to x−3<−5−3 czyli x−3<−8 no to ujemne, nie ?
oraz x<−5, to x+5<−5+5 czyli też ujemne.
W obu przypadkach w istotny sposób korzystałam z faktu, że x<−5.
27 sty 16:32
Jarek: Ok a w drugim przypadku czyli x∊(−5;3> dlaczego zmieniamy znak tylko przy wyrazeniu |x−3|?
27 sty 16:35
Satan: Wiesz, dla ułatwienia: traktuj wyrażenie w wartości bezwzględnej jako funkcję. Narysuj sobie oś
OX i zaznacz miejsca zerowe. Potem nanieś przerywaną linię na miejsca zerowe i określ znaki
dla każdej z funkcji. Dzięki temu zabiegowi w łatwy sposób zobaczysz, które wyrażenie
orzyjmuje jaki znak dla odpowiednich przedziałów
27 sty 17:02
Jarek:

Rzymskimi ponumerowalem sobie przypadki,ale skad mam wiedziec dlaczego w 2 przypadku
zmieniamy znak tylko dla |x−3| a w 3 oba sa dodatnie?
27 sty 17:24
Jarek: nierownosci i rownania takie z wartosciami bezwzglednymi to moja slabosc niestety jesli jest
wiecej
niz 1 wartosc bezwzgledna
27 sty 17:25
iteRacj@:

może tak ilustracja pomoże
y=x+5
y=x−3
27 sty 18:14
Satan: Jarku,
funkcja, a to, co narysowałeś to nie funkcje

Rysunek musi być taki, jaki wykonała
iteRacj@, dla ułatwienia w miejscach zerowych możesz
zrobić linię przerywaną, która będzie "rozdzielać" dodatnie i ujemne wartości funkcji
27 sty 18:18
iteRacj@:
|x−3|+|x+5|>10
przedział I taki że x<−5
wtedy
x+5<0 więc |x+5| = −(x+5)
oraz
x−3<0 więc |x−3| = −(x−3)
przedział II taki że −5≤x<3
wtedy
x+5>0 więc |x+5| = x+5
oraz
x−3<0 więc |x−3| = −(x−3)
przedział III taki że 3<x
wtedy
x+5>0 więc |x+5| = x+5
oraz
x−3>0 więc |x−3| = x−3
27 sty 18:54