równanie
mat-fiz:
Wyznacz te wartości parametru k dla których równanie
x4−10x2+k=0 ma cztery rozwiązania
z których można utworzyć ciąg arytmetyczny.
Dla wyznaczonej wartości k podaj te rozwiązania
27 sty 15:41
Eta:
Odp: k=9 , x∊{−3,−1,1,3}
27 sty 15:43
Janek191:
x4 − 10 x2 + k = 0
x2 = t
t2 − 10 t + k = 0
Δ = 100 − 4k > 0 ⇒ k < 25
więc
t = U{10 − 2√25 − k{2} = 5 − √25 − k lub t = 5 + √25 − k
zatem
x2 = 5 − √25 − k lub x2 = 5 + √25 − k
x = − √5 − √25 − k lub x = √5 − √25 − k
lub x = −√5 + √25 − k lub x = √5+√25−k
27 sty 15:49
Janek191:
Zapomniałem o ciągu arytmetycznym
27 sty 15:54
Eta:
27 sty 16:00
Eta:

k<25
Ze względu na parzystość wielomianu po lewej stronie równania
rozwiązania ułożą się symetrycznie :
−3a, −a, a, 3a −−− tworzą ciąg arytmetyczny o różnicy 2a
zatem równanie przybiera postać:
(x+3a)(x−3a)(x+a)(x−a)=0
(x
2−9a
2)(x
2−a
2)=0
x
4−10a
2x
2+9a
4=0 i x
4−10x
2+k=0
to a
2=1 więc
k= 9
x
4−10x
2+9=0 ⇒(x
2−9)(x
2−1)=0 ⇒
x= −3 ,x=3 , x= −1, x=1
tworzą ciąg arytmetyczny: −3,−1, 1,3 lub 3,1,−1,−3
27 sty 16:18
mat-fiz:
Dzięki Eta
27 sty 19:26