Wyznacz Ekstrema Lokalne oraz Monotoniczność
kleszcz: Ifotos >
http://ifotos.pl/z/qnpshhn
Poprawnie rozwiązane?
W przedziale mi się nie chciało

.
27 sty 15:08
Pytający:
Źle narysowałeś wykres pochodnej. Zauważ, że masz same parzyste potęgi iksa, więc f'(x) to
funkcja parzysta. Czyli wystarczy narysować dla x≥0 i odbić względem OY.
https://www.wolframalpha.com/input/?i=plot+x%5E4-9x%5E2
Poza tym dla x→−
∞ masz f'(x)→+
∞. I masz x
2 w postaci iloczynowej f'(x), więc w x=0 masz
odbicie od osi.
27 sty 15:21
kleszcz: Ale w takim razie jak to w końcu jest kiedy funkcja "przebija się" a kiedy "odbija"?
27 sty 15:24
kleszcz: Kurcze...
27 sty 15:25
kleszcz: Czy dobrze rozumiem że jak jest x2=0 to mamy dwa rozwiązania i tutaj jest parzysta i się
odbija?
27 sty 15:31
kleszcz: Ehh coś chyba nie rozumiem dlaczego tam się w jednym miejscu odbija ta funkcja przy zerze?
27 sty 15:32
kleszcz: Może inaczej kiedy funkcja jest parzysta/nieparzysta i jak to określamy?
27 sty 15:34
kleszcz: Nie rozumiem tego dlaczego to się odbija w tym jednym miejscu
27 sty 15:40
iteRacj@:
dla x=0 "odbija" bo to pierwiastek podwójny
27 sty 15:43
kleszcz: OK.
27 sty 15:51
iteRacj@: (...) kiedy funkcja "przebija się" a kiedy "odbija"?
dla parzystych krotności "odbija"
dla nieparzystych krotności "przebija"
doczytaj o funkcjach parzystych i nieparzystych, przyda się
27 sty 15:57
kleszcz: Dzięki widziałem to jest na tej stronce.
27 sty 15:58
kleszcz: pod spodem jeszcze zamieściłem poprawione.
27 sty 15:59