Macierze - układ równań
qwertyuiop: Rozpatrzmy podany układ równań ( macierze)
|1 −3 0 −1 0| |x1| |−2|
|0 1 0 0 −4| |x2| | 1 |
|0 0 0 1 9| |x3| = | 4 |
|0 0 0 0 0| |x4| | 0 |
|x5|
Mam pytanie. Czy liczba niewiadomych tego układu wnosi 4 czy 5( kolumna 3 jest złożona z samych
zer)? A liczba parametrów 1 czy 2?
Na pewno układ równań zależy od parametru s=x5, ale co z x3?
Proszę o wyjaśnienie
27 sty 14:56
Pytający:
Masz układ 4 równań z 5 niewiadomymi.
(rząd macierzy współczynników)=(rząd macierzy rozszerzonej)=3 ⇒
⇒ układ ma niekończenie wiele rozwiązań zależnych od (liczba niewiadomych)−(wspólny rząd
macierzy współczynników i macierzy rozszerzonej)=5−3=2 parametrów
x3 oczywiście jest parametrem, przecież może przyjąć dowolną wartość (w każdym równaniu
współczynnik przy x3 to 0).
27 sty 15:09
qwertyuiop: Tak właśnie myślałam, musiałam się upewnić

Dziękuję bardzo!
27 sty 15:40