równoległobok, obliczyć przekątną w układzie współrzędnych
house: W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku A jest ostry oraz A=(−6,−7), B=(4,−2).
Obwód równoległoboku ma długość 18√5
27 sty 14:55
house: whoops, przez przypadek wysłałem, zaraz dopiszę resztę zadania
27 sty 14:56
house:

W równoległoboku ABCD kąt przy wierzchołku A jest ostry oraz A=(−6,−7), B=(4,−2).
Obwód równoległoboku ma długość 18√5. Z wierzchołka B tego równoległoboku
| | 1 | |
poprowadzono prostą l: y=− |
| x zawierającą wysokość równoległoboku poprowadzoną na bok AD. |
| | 2 | |
Oblicz długość przekątnej BD.
Obliczyłem długość AB=5
√5
Z tego wynika, że a=5
√5 oraz b=4
√5, ale nie wiem co dalej
27 sty 15:01
Eta:
Prosta AD ⊥ BE ma równanie
y= 2(x−xA)+yA ⇒ y=2x+5 to D(x, 2x+5)
i |AD|=4√5 to |AD|2=80
|AD|2= (x+6)2+(2x+5+7)2
.......... dokończ
27 sty 15:14
house: | | 1 | |
o dziękuję, zapomniałem o tym wzorze a1=− |
| i jak go wykorzystać. Okazało się całkiem |
| | a2 | |
proste
27 sty 15:26
Eta:
27 sty 15:29