analityczna
Agata: Boki trójkąta zawierają się w prostych oo równaniach :
3x−y−9=0
2x+y−1=0
x+y−3=0
Oblicz pole trójkąta.
27 sty 13:57
PW: Dla każdej pary prostych rozwiąż układ równań − znajdziesz wierzchołki trójkąta. Potem już
łatwo.
27 sty 14:11
Agata: mam obliczyc x i y ?
27 sty 14:16
PW:
− rozwiązanie to para liczb − współrzędnych jednego z wierzchołków.
Dla innych układów równań dostaniesz dwa inne wierzchołki
27 sty 14:19
Agata: Wyszło mi x= −2; y =5
27 sty 14:22
PW: A powinno x1=2, y1=−3, czyli jednym z wierzchołków jest P1=(x1, y1)=(2, −3).
27 sty 14:26
Agata: i dalej nie wiem co robic
27 sty 14:26
Agata: nie te równanie podstawiłam

to duży błąd , które podstawie? czy nie ma znaczenia?
27 sty 14:28
PW: Wziąć dwa następne równania (dwie proste) i rozwiązać układ równań − otrzymasz współrzędne x2
i y2 wierzchołka P2.
27 sty 14:28
Agata: ok, wyszło mi x2 = −2 , y2 =5
27 sty 14:34
Agata: mam dwa wierzchołki , a co z trzecim ?
27 sty 14:37
PW: Są trzy pary prostych

, weź trzecią i rozwiąż układ równań.
Nie będę rzucał kredą
27 sty 14:39
Agata: No tak, ale ze mnie gapa
wyszło mi P3 (3; 0)
27 sty 14:45
Agata: Ok, zadanie łatwe, dzięki za pomoc!

Pole wyszło mi 10
27 sty 14:50
Janek191:

A = ( 2, −3)
B = ( 3, 0)
C = ( − 2, 5)
→
AB = [ 1, 3 ]
→
AC = [− 4, 8 ]
→ →
P = 0,5 I det ( AB, AC ) I
P = 0, 5 I 1*8 − 3*(−4) I = 0,5*20 = 10
================================
27 sty 16:04