wyznacz
ok: Wyznacz wszystkie wartości parametru m, dla którego równanie:
mx2 +4|x| + m − 3 = 0 ma dwa różne rozwiązania.
27 sty 13:48
Adam: 1. m=0
2. m≠0
pomyślmy
na pewno nie może być Δ<0
jeśli Δ=0 to równanie ma jedno rozwiązanie
wystarczy by było >0
jeśli Δ>0 to mamy 2 rozwiązania
możemy mieć 2 dodatnie, wtedy mamy aż 4
możemy mieć dodatnie i zerowe, wtedy mamy 3
możemy mieć dodatnie i ujemne, wtedy mamy 2
możemy mieć zerowe i ujemne, wtedy mamy 1
i możemy mieć oba ujemne, wtedy mamy 0
czyli dla Δ>0 musi być jedno dodatnie i jedno ujemne rozwiązanie
27 sty 13:57
PW: Zacznijmy od tego, że dla m=3 równanie ma postać
3x2+4|x|=0,
ma więc tylko jedno rozwiązanie.
Dla m≠3 wystarczy tak dobrać m, aby równanie
(1) mx2+4x+m−3=0, x∊(0,∞)
miało dokładnie jedno rozwiązanie (jeżeli x0>0 jest rozwiązaniem równania (1), to (−x0) też
jest rozwiązaniem zadanego równania, gdyż funkcja po lewej stronie jest parzysta).
27 sty 14:00