Równanie w zbiorze liczb zespolonych
Pluto: Rozwiąż równanie: (z−i)3 + 1=0. Wynik zapisz w postaci algebraicznej.
Jakieś wskazówki jak sobie z tymi poradzić?
27 sty 13:29
PW: (z−i)
3=−i
(z−i)
3=cosπ+isinπ
Szukamy liczb u, których trzecia potęga jest równa cosπ+isinπ. Takie liczby są trzy, liczymy
wzorem de Moivre'a.
Jedną z nich jest
27 sty 13:39
jc:
(z−i)
3 = −1
| | 1+i√3 | | 1−i√3 | |
z−i = −1 lub z−i = |
| lub |
| |
| | 2 | | 2 | |
Sam dodaj i do obu stron.
27 sty 13:41
Pluto: Ok, dziękuję.
27 sty 13:57