oblicz tangens kąta
lukas:

Z rysunku
Dane |PC| : |AB|=5:24 oraz k styczna do okręgu w punkcie P i p prostopadła do k
Mam wyznaczyć tgα
odp: tgα=1/5
Proszę o pomoc,bo w żaden sposób mi nie wychodzi ta odpowiedź
27 sty 12:47
iteRacj@:
<PBA = <PDA =α kąty wpisane oparte na tym samym łuku
<PBA = <PBC
| | |PC| | |
tg α = tg<PBC = |
| |
| | |CB| | |
|PC|
2 = |CB|* |CA| twierdzenie o o odcinkach stcznej i siecznej
dalej już rozwiążesz...
27 sty 13:00
ble...ble:
a na nowogrodzkiej biją murzynów ... podaj całą treść zadania a nie jekies brednie.
27 sty 13:03
iteRacj@:
| | 1 | |
przy takiej ilości danych zadanie można rozwiązać, otrzymując odpowiedź |
| |
| | 5 | |
p.s. mój kolor skóry nie miał żadnego wpływu na wybór ani kolejność zastosowanych twierdzeń
27 sty 13:58
Eta:
2 sposób
| | 5 | | 2tgα | |
W ΔAOE : tg(2α)= |
| i ze wzoru tg(2α)= |
| |
| | 12 | | 1−tg2α | |
podstawienie tgα= a >0
| | 5 | | 2a | |
to |
| = |
| ⇒ .... 5a2+24a−5=0 ,Δ=676 , √Δ=26 |
| | 12 | | 1−a2 | |
=========
27 sty 14:56
lukas:
Wielkie dzięki Eta za tak prosty sposób rozwiazania
Tobie Iter@cja też dziękuje
27 sty 19:34