największa możliwa objętość
Fasi: Znaleźć największą możliwą objętość Prostopadłościennego pudełka o kwadratowej podstawie oraz
powierzchni bocznej łącznie z powierzchnią podstawy P=16
4 lut 20:47
Fasi: nikt nie moze mi pomoc?
5 lut 10:49
Mickej:
To jest zqadanie tak zwane "Optymalizacyjnym"
Zapisujesz wzory na
V−objętość
P
b−pole boczne
V=P
p*h=a
2*h ponieważ podstawą ma być kwadrat
h=b to oczywiste
P
b=4*a*h
i jeszcze jeden warunek musi być spełniony
16=a
2+4a*h
z tych 3 równań wyznaczasz i jes gotowe

wyjdzie ci napewno funkcja kwadratowa tak że do policzenia ekstremum funkcji pamiętaj że bok
nie może być ujemny
5 lut 11:18
Fasi: dzieki
5 lut 16:20
Fasi: ale i tak mi nie wychodzi tak jak powinno.... moglby mi to ktos jeszcze jakos rozpisac?
5 lut 20:26
Fasi: nikt nie potrafi mi pomoc?
5 lut 23:08