pomoc
hej: Mam taką granicę:
lim{x→0− (−tg3x)tg4x
Sproawdziłem granicę do wykładnika przy podstawie e,
liczyłem de L'Hospitala i nic z tego nie wynikało
27 sty 12:27
Basia:
dostajesz
| | tg 4x | |
(tg 4x)*ln(−tg3x) = |
| *4x*ln(−tg 3x( |
| | 4x | |
i zajmujesz się tylko drugim wyrażeniem
| | ln(−tg 3x) | | | |
4x*ln(−tg 3x) = |
| →(H) |
| = |
| | | | | |
27 sty 14:06
Basia: ostatecznie masz 0*1=0
czyli funkcja →e0=1
27 sty 14:06
hej: Dziękuję Basiu, popełniłem błąd w liczeniu pochodnej.
27 sty 15:07