całka
Kamil: jak obliczyć całkę
myślę coś nad tym, ale nie wiem czy doibrze
t=sinx
x=arcsin(t)
27 sty 11:48
Jerzy:
| | sinx | |
=∫ |
| dx ... i podstaw: cosx = t |
| | 1 − cos2x | |
27 sty 11:50
Kamil: t=cosx
dt=−sinxdx
−dt=sinxdx
| | −dt | | dt | | 1 | | t−1 | | 1 | | cosx−1 | |
∫ |
| =∫ |
| = |
| ln| |
| |= |
| ln| |
| | |
| | −t2+1 | | t2−1 | | 2 | | t+1 | | 2 | | cosx+1 | |
27 sty 12:01
Adam: ∫(1/t2)(t/√1−t2)dt = (−1/2)(1/t2)√1−t2−(1/2)∫(1/t)√1−t2dt
∫(1/t)√1−t2dt=∫[(1/t2)(t/√1−t2)−t/√1−t2]dt =
= ∫(1/t2)(t/√1−t2)dt+(1/2)√1−t2
(3/2)∫(1/t)(1/√1−t2)dt=(−1/2)(1/t2)√1−t2−(1/4)√1−t2+c
∫(1/t)(1/√1−t2)dt=(−1/3)(1/t2)√1−t2−(1/6)√1−t2+c
27 sty 12:05
Adam: pomyłka
27 sty 12:07
Mariusz:
Po twoim podstawieniu korzystasz z podstawienia Eulera
i otrzymujesz całkę z funkcji wymiernej
Jak lubisz podstawienia Eulera to całki z funkcyj będących złożeniem funkcji wymiernej
i funkcyj trygonometrycznych możesz liczyć w ten sposób
Zapisz funkcję podcałkową za pomocą funkcji tg(x) oraz sec(x)
albo cos(x) oraz sin(x)
Jeśli wyraziłeś funkcję podcałkową za pomocą funkcji tg(x) oraz sec(x)
to stosujesz podstawienie sec(x)=t−tg(x)
Jeśli wyraziłeś funkcję podcałkową za pomocą funkcji cos(x) oraz sin(x)
to stosujesz podstawienie cos(x)=(1−sin(x))t
To jest jedno podstawienie tylko zapisane na dwa sposoby
Stosując to podstawienie postępujesz tak jak przy podstawieniu Eulera
W twojej całce można się obyć bez rozkładu na sumę ułamków prostych
27 sty 12:14
Mariusz:
Kamil twój wynik z 27 sty 2018 12:01
możesz jeszcze uprościć , no i jeszcze zapomniałeś o stałej całkowania
27 sty 12:20