Oblicz granicę funkcji
Adam: oblicz granicę funkcji
lim 1/x−3 i całość do potęgi x−3
x→3 ze strony prawej
27 sty 11:41
Jerzy:
Zastosuj regułę H
| | 1 | |
= lim ek , gdzie: k = (x − 3)*ln( |
| ) |
| | x−3 | |
27 sty 11:45
Adam: Może mi pan wytłumaczyć czemu w tym wypadku k= to co pan zapisał?
27 sty 11:56
Jerzy:
Jeśli masz funkcję y = [f(x)]g(x) , to zawsze możesz ją zapiszć w postaci:
y = eg(x)*ln[f(x)]
27 sty 12:00
Adam: Już rozumiem, dziękuje. A pochodną takiej funkcji
lim 2*3(n+1)
n→∞
27 sty 12:53
Adam: Moment, wysłąło się niedokończone
27 sty 12:53
Adam: | | 2*3n+1+5*22n−1 | |
lim |
| |
| | 3*2n−1−4*3n+2 | |
n→
∞
27 sty 12:56
Adam: i nie pochodną tylko granice
27 sty 12:57
Jerzy:
Wystarczy podzielić licznik i mianownik przez: $n
27 sty 13:05
Jerzy:
Miało być: 4n
27 sty 13:05
Adam: pieniądz rządzi światem
27 sty 13:52