wzór na objętość bryły obrotowej
Kamil: Witam,
Jaki jest wzór na objętość bryły obrotowej obracanej wokół osi OY?
Znam ten
2π∫xf(x)dx
a co gdy obszar jest ograniczony przez 2 funkcje?
27 sty 10:42
Blee:
Podaj przyklad z tymi dwoma funkcjami
27 sty 11:01
Blee:
Zawsze mozna podzielic i liczyc kawalkami. Podasz przyklad to zaproponuje
27 sty 11:02
Kamil: 1≤x≤4
wokół osi OY
27 sty 11:06
Adam:

obszar od y=0 do y=5−x bez oszaru od y=0 do y=5/x
czyli po prostu wystarczy wstawić f(x)=5−x−5/x
27 sty 11:30