Prawdopodobienstwo
Marta x: Jest kul 27 z numerami od 5 do 32,od 5 do 11 to kolor czerwony,od 12 do 23 kolor zolty,reszta
zielony. Jakie jest prawd. Wylosowania kuli czerwonej lub podzielnej przez 3?
4 lut 20:37
justka:
|Ω| = 27
A− " wylosowano kule czerwoną"
B − " wylosowano kulę podzielną przez 3"
P(A∪B) = P(A) + P(B) − P(A∩B)
|A| = 7
|B| = 9
|A∩B| = 2
| | 7 | | 9 | | 2 | | 14 | |
P(∪B) = |
| + |
| − |
| = |
| |
| | 27 | | 27 | | 27 | | 27 | |
4 lut 21:44
hesia:
kul czerwonych jest 5−11 −− czyli 7
kul żółtych 12− 23 −−czyli 12
kul zielonych 24 − 32 −− czyli 8
czerwone z numerami podzielnymi przez 3 : 6, 9, −−− dwie
żółte " " " 3 : 12, 15, 18, 21 −−−
cztery
zielone " " " 3 : 24, 27, 30 −−− trzy
zd.A −− wyciagnięto kulę czerwoną IAI= 7, P(A) = U{7}{27
zd. B −− " " z umerem podzielnym przez 3
| | 9 | |
IBI= 2+4+3= 9 P(B) = |
|
|
| | 27 | |
| | 2 | |
IA n B I= 2 czerwone z numerem podzielnym przez 3 , P(AnB) = |
|
|
| | 27 | |
zd. A U B −− wyciagnięto czerwoną lub z numerem podzielnym przez 3
to :
P(AUB) = P(A) +P(B) − P(AnB) = ......dokończ
4 lut 21:49
hesia:
He,he .....
justka już Ci dokończyła
4 lut 21:52
Bogdan:
Wg Marty − Jest kul 27 z numerami od 5 do 32 − nieprawda.
Liczba kul od 5 do 32 jest równa 28.
4 lut 21:55
hesia:
No właśnie , słuszna uwaga ....

to niech
Marta ....sama poprawi rozwiązanie
Pozdrowienia dla
Bogdana ...od "Hesi" i Pana Felicjana

.
4 lut 22:11
Bogdan:
Witaj
Eto 
, widzę, że skończyłaś z muszkieterami i wzięłaś się na narodową klasykę,
jest tu w czym wybierać. Pozdrawiam
4 lut 22:20