.
ok: Równanie m2(x + 1) − 4m + 4(1 − x) = 0 jest sprzeczne dla pewnego parametru m. Wówczas m
jest a) liczbą pierwszą b) liczbą złożoną c) liczbą ujemną d) podzelną przez 3
27 sty 09:16
ale jak to?: m
2(x + 1) − 4m + 4(1 − x) = 0
m
2x + m
2 − 4m + 4 −4x = 0
(m
2−4)x = −m
2 + 4m − 4
(m
2−4)x = −(m
2 − 4m + 4)
(m
2−4)x = −(m−2)
2
Odpowiedź pozostawiam Tobie.
Powodzenia!
27 sty 09:21
PW: Ale jak to? Nie wolno dzielić przez m2−4.
Równanie
(m2−4)x=−(m−2)2
jest sprzeczne, jeżeli lewa strona jest zerem, a prawa nie − i na to polujemy.
27 sty 13:11
ale jak to?: PW dałem mu tylko wędkę, a nie rybę...
Chodzi o to, że sprzeczność będzie wówczas gdy mianownik będzie zerem.
| | −(m−2)2 | | −(m−2)2 | | −(m−2) | |
x= |
| = |
| = |
| |
| | (m2−4) | | (m−2)(m+2) | | (m+2) | |
Czyli sprzeczność wychodzi nam dla m+2=0, czyli m=−2, czyli odp. c
Ja nie napisałem wcale, że nie wolno dzielić przez co, ani nic z tych rzeczy.
Po prostu trochę mu podpowiedziałem i chciałem aby dokończył, tyle...
27 sty 14:46