matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
sad
hej:
3−|x|
Narysować wykres funkcji arccos
2
Czy ktoś mógłby mi pomóc w jakiej kolejności wykonujemy przekształcenia?
27 sty 00:49
hej:
.
27 sty 12:25
Basia:
najpierw dziedzina:
3−|x|
−1 ≤
≤ 1
2
−2 ≤ 3−|x| ≤2 −5 ≤ −|x| ≤ −1 1 ≤ |x| ≤ 5 x∊<−5;−1> ∪ <1,5>
3−x
rysujemy w przedziale <1;5> czyli dla x≥0 czyli f(x) =
2
1. rysujemy y=arccos(x) czarne 2. sym.wzgl.OY y=arccos(−x) niebieskie 3. rozciagamy w skali 2 co daje y=arccos(−x/2) zielone
3−x
4. przesuwamy o wektor [3;0] co daje arccos(−(x−3)/2) = arccos
2
wykres w przedziale <−5;−1> to symetria względem OY
28 sty 04:17