matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Wyznacz ekstrema funkcji
gorc:
Wyznacz ekstrema funkcji: f(x)=(1−x
2
)(1−x
3
)
26 sty 22:34
===:
f(x)=1−x
2
−x
3
+x
5
f'(x)=5x
4
−3x
2
−2x=x(5x
3
−3x−2) f'(x)=0 dla x=0 x=1 dalej sam
26 sty 23:04