paramter
00000: Dla jakich wartości parametru m równanie x
4+2(m−2)x
2+m
2−1=0 ma 2 różne pierwiastki?
Rozpatruję dwa przypadki.
1.Δ>0 2. Δ=0
1.Δ=−16m+20
(m−1)(m+1)Δ<0
m∊(−1,1)
| | −b | |
i z − |
| >0 wychodzi m>2 |
| | 2a | |
| | 5 | |
w odpowiedzi jest m∊(−1,1) − |
| |
| | 4 | |
Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak dokładnie rozpisać ten 2 przypadek i skąd się bierze
Proszę o pomoc, to zadanie mnie prześladuje od kilku dni i nie mam pojęcia jak to zrobić.
26 sty 20:56
Satan: Dwa różne pierwiastki oznaczają, że x1 ≠ x2, więc ⇒ Δ ≠ 0, czyli Δ > 0
Gdy masz Δ = 0 otrzymujesz dwukrotny pierwiastek, gdzie x1 = x2, co nie spełnia warunków
zadania.
26 sty 21:01
00000: | | 5 | |
Czyli tutaj jest tylko ten 1)przypadek bez drugiego? I skąd się wzięło w odpowiedzi − |
| ? |
| | 4 | |
26 sty 21:13
Satan: To na pewno dobre odpowiedzi? Sprawdzając w kalkulatorze graficznym i wpisując dowolne wartości
| | 5 | |
dla m < |
| zawsze jest dobrze. |
| | 4 | |
Na pewno bez drugiego, bo nie chcemy by funkcja miała dwa identyczne pierwiastki. Graficznie
byłoby to "odbicie" od osi OX. Może źle myślę, ale podstawiając za m liczbę −2 wszystko się
zgadza, co jest niezgodne z podaną odpowiedzią
26 sty 21:17
00000: | | 1 | |
Odpowiedź to m∊ (−1; 1) {−1 |
| } Ja już nie z tego nie rozumiem  |
| | 4 | |
26 sty 21:21
Satan: Chyba rozumiem. Źle interpretuję treść. Szukamy TYLKO dwóch różnych pieriwastków. Dka mojego
rozwiązania są cztery pierwiastki. Zaraz spróbuję inaczej
26 sty 21:25
Eta:
Satan głupoty gadasz

gdy Δ=0 to m= 5/4
wtedy po podstawieniu za m=5/4
| | 3 | | 9 | | 3 | | 3 | |
równanie : t2− |
| t+ |
| =0 ⇒ (t− |
| )2=0 ⇒ t= |
| >0 |
| | 2 | | 16 | | 4 | | 4 | |
więc dla m= 5/4 też są dwa różne rozwiązania
Odp: m∊(−1,1) U{5/4}
Sprawdź czy dobrze przepisałeś wyjściowe równanie
26 sty 21:26
Eta:
A może równanie jest takie:
x4+2(m+2)x2+m2−1=0
26 sty 21:34
00000: x4+2(m−2)x2+m2−1=0 na pewno jest takie
26 sty 21:38
Eta:
To w takim razie w odpowiedzi jest błąd
| | 1 | |
Odp: m∊(−1,1) U {1 |
| } ( bez minusa |
| | 4 | |
26 sty 21:41
Satan: Eta, ostatnio często wszystko plączę

Mogłabyś wytłumaczyć?
26 sty 21:48
Eta: Co wytłumaczyć?
26 sty 21:49
00000: Mam jeszcze pytanie co do tego 2) przypadku, bo nie wiem, czy dobrze to rozumiem. Czy ten
| | −b | |
warunek |
| jest dobrze? Czy podstawiam do równania m i sprawdzam czy to co wyszło |
| | 2a | |
jest >0 a jeśli tak to znaczy, że należy do zbioru odpowiedzi?
26 sty 21:50
Eta:
Dokładnie tak
26 sty 21:51
Satan: Chociaż nie, chwila, łapię

Δ = 0, jedno rozwiązanie, ale mamy podstawione t = x
2, więc
x = +/− t
26 sty 21:51
Eta:
26 sty 21:52
00000: Dziękuję
26 sty 21:53